Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw
Struktura organizacyjna Katedry i obszary działalności naukowo-badawczej:
Zakład Ekonomiki Produkcji i Usług
Kierownik Zakładu: dr hab. Barbara Gołębiewska, prof. SGGW
- ekonomika i organizacja produkcji i usług, efektywność produkcji i usług,
- postęp biologiczny w rolnictwie, postęp techniczny w przedsiębiorstwach agrobiznesu,
- strategiczna analiza funkcjonowania gospodarstw rolnych oraz kształtowanie ich systemów w kontekście dostosowań do standardów międzynarodowych,
- ekonomiczne i środowiskowe aspekty produkcji rolniczej, rola rolnictwa w ochronie środowiska naturalnego,
- kształtowanie naukowych podstaw i kierunków działania przedsiębiorstw agrobiznesu,
- analiza i ocena zasobów przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych oraz ich dostosowanie do zmieniających się warunków rynkowych,
- ocena bieżącej działalności firmy, m.in. procesów związanych z pozyskiwaniem materiałów, z prowadzeniem działalności produkcyjnej, handlowej czy usługowej, ocena procesów ekonomicznych zachodzących w przedsiębiorstwach,
- ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej, ekonomika dobrostanu zwierząt,
- ocena oddziaływania mechanizmów polityki rolnej na sytuację przedsiębiorstw rolniczych i ich rozwój,
- rozwój produkcji i usług pozarolniczych na obszarach wiejskich,
- procesy dostosowawcze zachodzące w rolnictwie w zmieniających się warunkach gospodarowania i ich zróżnicowanie regionalne,
- restrukturyzacja przedsiębiorstw i jej skutki.
Zakład Organizacji i Zarządzania
Kierownik Zakładu: prof. dr hab. Henryk Runowski
- ekonomika i organizacja przedsiębiorstw agrobiznesu (gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych oraz przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego i usług w rolnictwie),
- systemy zarządzania przedsiębiorstwami agrobiznesu ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania strategicznego i zarządzania produkcją,
- organizacyjne i ekonomiczne aspekty przekształceń własnościowych w agrobiznesie i efektywność tych przekształceń,
- procesy dostosowawcze przedsiębiorstw agrobiznesu do zmian w otoczeniu,
- efektywność różnych form organizacyjno-prawnych przedsiębiorstw agrobiznesu,
- kultura organizacyjna w przedsiębiorstwach agrobiznesu,
- zarządzanie zasobami materialnymi oraz ludzkimi,
- zarządzanie wiedzą w organizacji,
- zarządzanie produkcją,
- zarządzanie projektami,
- koncepcje i systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie.