Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw

Struktura organizacyjna Katedry i obszary działalności naukowo-badawczej:

Zakład Ekonomiki Produkcji i Usług
Kierownik Zakładu: dr hab. Barbara Gołębiewska, prof. SGGW

  • ekonomika i organizacja produkcji i usług, efektywność produkcji i usług,
  • postęp biologiczny w rolnictwie, postęp techniczny w przedsiębiorstwach agrobiznesu,
  • strategiczna analiza funkcjonowania gospodarstw rolnych oraz kształtowanie ich systemów w kontekście dostosowań do standardów międzynarodowych,
  • ekonomiczne i środowiskowe aspekty produkcji rolniczej, rola rolnictwa w ochronie środowiska naturalnego,
  • kształtowanie naukowych podstaw i kierunków działania przedsiębiorstw agrobiznesu,
  • analiza i ocena zasobów przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych oraz ich dostosowanie do zmieniających się warunków rynkowych,
  • ocena bieżącej działalności firmy, m.in. procesów związanych z pozyskiwaniem materiałów, z prowadzeniem działalności produkcyjnej, handlowej czy usługowej, ocena procesów ekonomicznych zachodzących w przedsiębiorstwach,
  • ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej, ekonomika dobrostanu zwierząt,
  • ocena oddziaływania mechanizmów polityki rolnej na sytuację przedsiębiorstw rolniczych i ich rozwój,
  • rozwój produkcji i usług pozarolniczych na obszarach wiejskich,
  • procesy dostosowawcze zachodzące w rolnictwie w zmieniających się warunkach gospodarowania i ich zróżnicowanie regionalne,
  • restrukturyzacja przedsiębiorstw i jej skutki.

 

Zakład Organizacji i Zarządzania
Kierownik Zakładu: prof. dr hab. Henryk Runowski

  • ekonomika i organizacja przedsiębiorstw agrobiznesu (gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych oraz przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego i usług w rolnictwie),
  • systemy zarządzania przedsiębiorstwami agrobiznesu ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania strategicznego i zarządzania produkcją,
  • organizacyjne i ekonomiczne aspekty przekształceń własnościowych w agrobiznesie i efektywność tych przekształceń,
  • procesy dostosowawcze przedsiębiorstw agrobiznesu do zmian w otoczeniu,
  • efektywność różnych form organizacyjno-prawnych przedsiębiorstw agrobiznesu,
  • kultura organizacyjna w przedsiębiorstwach agrobiznesu,
  • zarządzanie zasobami materialnymi oraz ludzkimi,
  • zarządzanie wiedzą w organizacji,
  • zarządzanie produkcją,
  • zarządzanie projektami,
  • koncepcje i systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwie.